Selge bolig uten eiendomsmegler? Slik gjør du det

Det er flere gode grunner til at man som boligselger vurderer å gjennomføre salget privat uten eiendomsmegler, og den desidert største er at man kan spare mye penger ved å kutte ut middelmannen.
Selge bolig uten eiendomsmegler

Innhold

Selge bolig uten eiendomsmegler? Slik gjør du det

Det er flere gode grunner til at man som boligselger vurderer å gjennomføre salget privat uten eiendomsmegler, og den desidert største er at man kan spare mye penger ved å kutte ut middelmannen.
Selge bolig uten eiendomsmegler

Samtidig er det viktig å være bevisst på hva denne avgjørelsen innebærer for deg som selger, og at du virkelig har tatt alle faktorer i betraktning før du gyver løs på salgsprosessen på egenhånd.

Hensikten med denne artikkelen er ikke å overtale deg den ene eller andre veien, men heller å gi deg god innsikt i de forskjellige fordelene og ulempene knyttet til det å selge bolig uten megler – og hvordan du rent praktisk kan gjennomføre boligsalget selv.

 

Hvordan selge bolig uten megler – hva innebærer det?

Aller først, la oss gå over noen av de viktigste spørsmålene du bør stille deg selv før du vurderer å selge eiendom uten megler. Svaret på disse gir deg en pekepinn på om du bør selge privat eller ved hjelp av en megler.

Det å selge bolig privat krever at du legger ned mye tid og arbeid. Hvis du er fast bestemt på å dedikere deg til dette arbeidet helt til boligen er solgt, og svarte «ja» på de fleste av spørsmålene over, har du et godt utgangspunkt for å gjennomføre et privat salg.

 

Privatsalg av bolig: En praktisk gjennomgang

Dersom du selger boligen privat kan det være greit å sette seg ned i forkant og danne et helhetlig bilde av prosessen fra A-Å, og hva du må forvente å legge ned av tid og arbeid. 

Dette er ofte avgjørende for et vellykket privat salg, da mange dessverre undervurderer hvor omfattende prosessen egentlig er. Det er en misoppfatning blant selgerne i dagens boligmarked om at en bolig regelrett «selger seg selv.»

 

Det er ikke gratis å selge privat

En annen vanlig misforståelse blant de som vurderer å selge privat er at denne formen for salg kommer helt kostnadsfritt. 

Dette er ikke tilfelle. Selv om det er mye penger å spare på å kutte ut megler, er det fortsatt en del obligatoriske kostnader som må dekkes av deg privat når du skal selge boligen.

Hva det koster å selge bolig uten megler er derfor svært varierende og avhenger av hva slags eiendom du har, størrelse på bolig og hvilke tjenester du setter av til andre. 

Nedenfor finner du en rekke punkter (1-8) som ofte vil medføre kostnader og tidkrevende aspekter som vanligvis innlemmes i meglers tilbud. 

1. Innhenting av informasjon og opplysninger

Innhente informasjon og dokumentasjon knyttet til eiendommen fra kommunen. Dette innebærer:

Mye av denne informasjonen kan fås ved å kontakte kommunen, men det finnes også andre måter, som for eksempel å gjøre en egen avtale med megler om en pakke som inneholder disse tingene.

2. Teknisk tilstandsrapport

Selv om det ikke er lovpålagt, er en teknisk tilstandsrapport høyst anbefalt ved salg av bolig. Rapporten utarbeides av en takstmann som kommer på befaring, og med denne får du avdekket eventuelle feil og mangler på de ulike bygningsdelene. 

Dette kan spare deg for mye hodebry og uønskede konflikter senere, og du vil enklere kunne opprettholde dine plikter i henhold til avhendingsloven. 

Det er også vanlig praksis i bransjen å inkludere en tilstandsrapport i prospektet, og det er i dag slik at kjøper forventer dette.

3. Research på pris

Det neste steget er å finne ut hva en tilsvarende bolig går for. Her er det viktig å vite hva man skal se etter, så du ikke gjør en feilaktig vurdering, som igjen medfører at du prissetter deg enten for høyt eller for lavt. 

Noen måter å innhente prisopplysninger på er å lese annonser, gå på visninger eller undersøke med boligbyggelaget.

Her finnes det også aktører på som kan gi deg et uforpliktende tilbud på prisantydning. Ved å innhente tilbud fra flere ulike kilder vil du danne et godt grunnlag for å komme frem til en realistisk verdivurdering av eiendommen du skal selge.
 

Klar for å VURDERE MEGLERE?

Vi hjelper deg å skaffe tilbud direkte fra meglerne

Eiendomsmeglerfordeg.no setter deg i kontakt med de beste meglerne i ditt område. Tjenesten er gratis, enkel og helt uforpliktende

4. Utarbeidelse av salgsoppgave

En salgsoppgave bør være informativ og ærlig, og gi et godt innblikk i boligens sterke og svake sider. Dette gjøres gjennom rikelig med bilder og gode beskrivelser. 

Et godt tips er å se på salgsoppgaver fra lignende salg og følge malen derfra. Husk: Det er ingen vits å finne opp hjulet på nytt. Når salgsoppgaven er klar bør denne deles ut på visning og publiseres på nett der boligen markedsføres.

Det er noen juridiske aspekter du bør være obs på ved utforming av salgsmateriell, og dette kan du lære mer om ved å undersøke eiendomsmeglerloven (paragraf 6-7).

5. Legg en markedsføringsplan

Når du har gjort alt det nødvendige forarbeidet er det på tide å finne ut av hvordan du vil markedsføre boligen – og kanskje du også allerede har gjort deg opp noen tanker om dette. 

Det finnes mange kanaler for markedsføring, og særlig viktig er det å nå ut på nett. Annonsesider som finn.no tillater private salg av bolig.

Med en god annonse har du selve grunnsteinen i markedsføringen. Det er denne du vil bruke aktivt når du skal markedsføre gjennom andre kanaler på nett og sosiale medier, for eksempel sammen med utdrag fra salgsoppgaven.

 

6. Boligfotografering

En viktig del av markedsføringen er bildene som benyttes i salgsoppgave og annonse. Hvis du er dyktig med kameraet og har godt utstyr kan du fint ta bilder på egenhånd – men vær obs på at bildene er kjøperens desiderte førsteinntrykk av boligen når de besøker annonsen, og det er derfor viktig at bildene viser boligen fra sine beste sider – samtidig som de er ærlige.

Styling og dekorasjon er også noe som bør tas i betraktning når du skal fotografere boligen eller arrangere visning. Enda viktigere er det at stylingen av boligen treffer den målgruppen du har i sikte for salget.

7. Klart for visning!

Videre er neste steg å gjøre boligen klar for visning. Det er viktig at du setter av godt med tid til visningene, og at du fremstår tilgjengelig og imøtekommende overfor potensielle kjøpere. 

Husk også at mange er skeptiske til å gjøre et boligkjøp privat – derfor er du tjent med å opptre så profesjonell, informativ og ryddig som mulig.

 

8. Budrunde og endelig signering av kontrakt

Når du skal arrangere budrunde er det viktig å være klar over de juridiske aspektene knyttet til dette. 

Alle bud må være dokumentert skriftlig, og når et bud aksepteres er dette bindende. Du kan altså ikke etter akseptert bud trekke tilbake dette fordi det kommer inn et bedre bud.

Et godt råd er å føre en rutinert budlogg, hvor du fører opp alle bud som tikker inn. Den essensielle informasjonen som bør med er:

Når et bud aksepteres, er det neste steget å formalisere avtalen gjennom en gyldig og juridisk bindende kontrakt. Forbrukerrådet har utarbeidet en god kontrakt som du kan bruke.

 

Selge bolig selv eller bruke megler: Det endelige valget

Som du sikkert har forstått er det å selge boligen en ganske så altoppslukende prosess som krever mye tid og energi fra deg som selger. Det er ikke uten grunn at et overveiende stort antall av boligsalg i Norge blir utført ved hjelp av en megler.

Men, dette betyr ikke at du er nødt til å få hjelp med alt. Hvis du allerede vurderer å selge privat er sannsynligheten stor for at du har det som trengs for å gjøre store deler av arbeidet selv. 

 

En gylden middelvei 

Mange lander derfor på konklusjonen om at en gylden middelvei er det beste for deres salg, hvor de får hjelp fra megler til de tyngre aspektene ved salget, og heller gjør mye av arbeidet på egenhånd.

Selv om du velger eiendomsmegler til ditt salg, er det altså fortsatt mye penger å spare på å tilpasse avtalen med en del egeninnsats – og du står heller ikke 100 % juridisk ansvarlig for salget. 

Så, om du har kapasitet og interesse til å gjøre en god del egeninnsats er det mye å hente via denne metoden. Ta for eksempel bildene selv, dekorer til visning og kontakt kommunen for nødvendig dokumentasjon.

Det er gjennom en kombinert løsning i samarbeid med megler at folk flest sparer verdifulle kroner på salget.

Noen ressurser for videre lesing

Vi har skrevet en rekke artikler hvor du kan lære mer om boligsalgsprosessen fra A-Å. Her er et knippe:

Matias Willand

Matias Willand

Matias er innholdsprodusent i eiendomsmeglerfordeg.no.

Få gratis tilbud fra flere meglere

Verdivurdering | Selge bolig | Selge hytte | Næring | Takstmann

Fyll ut et kort skjema hos vår samarbeidspartner Eiendomsmegler.no. Etter innsendt skjema vil du motta opptil 5 tilbud fra lokalkjente meglere i ditt område. Helt uforpliktende.