Verdivurdering av hytte og fritidsbolig: Dette må du vite

Det er mange gode grunner til å få en verdivurdering av hytta eller fritidsboligen, enten du skal refinansiere lånet, gjennomføre et arveoppgjør eller planlegge et salg.
Verdivurdering av fritidsbolig

Innhold

Verdivurdering av hytte og fritidsbolig: Dette må du vite

Det er mange gode grunner til å få en verdivurdering av hytta eller fritidsboligen, enten du skal refinansiere lånet, gjennomføre et arveoppgjør eller planlegge et salg.
Verdivurdering av fritidsbolig

Uansett er det viktig å huske på at en verdivurdering av hytta avviker en del fra det å gjøre verdivurdering av din vanlige bolig hjemme – og det krever spesiell fagkompetanse i form av en megler med god innsikt i lignende typer eiendommer og beliggenheter.


Velg en megler med kjennskap til nærområdet

Derfor er det et godt råd å ikke plukke den første megleren du finner i storbyen, men heller samle tilbud fra en rekke aktuelle kandidater som kjenner området rundt hytten din. Da forsikrer du deg om at verdivurderingen blir gjort av noen som kjenner området ditt, og at den endelige prisantydningen blir treffende for de faktiske forholdene.

Verdivurdering av hytte og fritidsbolig: Kort fortalt

Når du skal få en verdivurdering av din hytte, vil megler komme på befaring og gjennomføre en skjønnsmessig og helhetlig vurdering av flere forhold. Hensikten med verdivurderingen er å finne ut hvor mye du kan forvente å få for hytten dersom du skulle solgt den i dag. 

Det er mange ting som tas i betraktning i en slik vurdering, men det som ofte er avgjørende for et vellykket salg er meglers intuisjon og erfaring fra markedet du selger i.

 

Ikke bare ved salg

En verdivurdering trenger ikke utelukkende gjøres i forbindelse med salg – det kan også være andre gode grunner til å finne ut hva hytta er verdt, enten det er ren nysgjerrighet, arveoppgjør eller skattemessige årsaker som ligger til grunn.

Hva koster en verdivurdering?

Endelig pris for verdivurdering av hytte og fritidsbolig kan variere. Vanligvis må man ut med en engangssum på et sted mellom 1500 og 5000 kroner, men du kan i noen tilfeller få dette gjort gratis som en del av meglerpakken. Dette er et lokketilbud meglerne bruker for å få deg som kunde for salget.

Det finnes også tjenester på nett som gir deg en verdivurdering av din hytte uten å komme på befaring, men vær obs på at dette ikke nødvendigvis godkjennes av banken som gyldig underlag. Da trenger du befaring av megler, eller annen form for godkjent verdivurdering.

Nesten viktigere er det å nevne at en fysisk befaring er helt nødvendig for å fastslå en presis verdi på din hytte eller fritidsbolig.

Hvordan gjøres verdivurderingen?

Når du bestiller en verdivurdering av hytte eller fritidsbolig fra megler vil han eller hun komme på befaring. 

Her blir eiendommens beliggenhet og generelle standard vurdert, i tillegg til andre relevante ting som solforhold, utsikt, samt nærhet til vann, skiløyper eller turstier. Utenfor befaringen vurderer megler prisstatistikk og salgshistorikk for eiendommen.

Etter befaringen setter megler sammen en verdivurdering. Det formelle navnet på denne verdivurderingen er e-takst: en godkjent verdirapport som havner rett i din innboks på e-post kort tid etter befaringen.   

Hytte vs. bolig: Noen vesentlige forskjeller

Når du skal selge hytta er det greit å være klar over de viktigste forskjellene mellom en ordinær verdivurdering av en helårsbolig og en verdivurdering av hytta.  

 

Helårsbolig

Ved salg av helårsboliger brukes ofte kvadratmeterpris for å gi en indikasjon på hva kjøper kan forvente av boligen. Dette er ikke tilfelle når det kommer til en hytte – her er beliggenhet alfa omega, enten det er en fjellhytte i nærheten av flotte skiløyper eller en hytte på svaberget med kort vei til båthavn, strand og sommeridyll.

Med andre ord er det svært viktig å bruke en lokalkjent megler som kan formidle disse fordelene når de skal fastslå verdien av hytta.

Megleren: nøkkelen til markedet

Når du skal innhente verdivurdering for hytta vil megler stille som en dedikert fagperson med god kunnskap om eiendommens salgshistorikk og salg av andre eiendommer i nærområdet de siste årene.

Velg rett megler

I verdivurderingen er mye av grunnlaget basert på statistiske og håndfaste data – men meglers intuisjon spiller en stor rolle for å fastslå den endelige verdien på hytta. 

Bruk derfor god tid på å finne den rette megleren for ditt salg. En megler som har en inngående forståelse for markedet du skal selge i vil spare deg for mye hodebry, og kan utgjøre store summer i kroner.

Når på året bør du selge hytta?

Her er det noen etablerte trender – som for eksempel at en hytte ved sjøen ofte med hell selges tidlig på året, eller at en hytte på fjellet er mer aktuell utpå sommeren og høsten.

Selv om man kan se på slike trender er det dessverre ingen fasitsvar for din hytte. Her vil megler kunne gi gode råd og innspill.

Klar for å VURDERE MEGLERE?

Vi hjelper deg å skaffe tilbud direkte fra meglerne

Eiendomsmeglerfordeg.no setter deg i kontakt med de beste meglerne i ditt område. Tjenesten er gratis, enkel og helt uforpliktende

Appeller til den rette kjøperen

Det fine med hyttemarkedet i Norge er at uansett om du skal selge en nøktern tømmerhytte med kun en bekk og et par solcellepaneler til rådighet – eller et funkis-monument som ligner mer på et høyfjellshotell med heis og innlagt gulvvarme – så vil det være en kjøper der ute som er ute etter akkurat den hytteopplevelsen som du tilbyr.

En megler med god kjennskap til hyttemarkedet vil hjelpe deg med markedsføringen av hyttens særpreg, slik at du er sikker på at du når ut til den rette målgruppen med salget.

Gjør grep før verdivurderingen: Slik får du mest ut av salget

Et godt råd før man skal innhente en verdivurdering av hytta er å gå over alt av mangler og se hva du kan gjøre selv før salget.

Hyttekjøpere er som boligkjøpere flest – av det selektive slaget, og de vet hva de vil ha (kanskje til og med i enda større grad ved kjøp av hytte). Det er ergerlig å gå glipp av en mulig kjøper fordi en dørkarm i stuen er løs eller fordi terrassen mangler et panelbord. Slike detaljer er viktige å spikre før salget, bokstavelig talt.

Få tilbud fra flere meglere

Finn det beste tilbudet! Vi gjør det enkelt for deg å innhente tilbud fra flere meglere – sånn at du får best mulig hjelp etter dine behov. Det koster deg ingenting å benytte tjenesten vår, og din videre kontakt med aktuelle meglere er uforpliktende.

Det hele er raskt og enkelt. Svar på noen kjappe spørsmål om boligen din og hva du ønsker hjelp med, så settes du i kontakt med dyktige eiendomsmeglere i ditt område.

Matias Willand

Matias Willand

Matias er innholdsprodusent i eiendomsmeglerfordeg.no.

Få gratis tilbud fra flere meglere

Verdivurdering | Selge bolig | Selge hytte | Næring | Takstmann

Fyll ut et kort skjema hos vår samarbeidspartner Eiendomsmegler.no. Etter innsendt skjema vil du motta opptil 5 tilbud fra lokalkjente meglere i ditt område. Helt uforpliktende.