Alt om e-takst i 2021 – en komplett guide

Det er mange grunner til at man som eier av bolig eller hytte går til anskaffelse av en e-takst. Det trenger ikke nødvendigvis være snakk om et salg, men kanskje du trenger å få taksert boligen i forbindelse med refinansiering av lånet, for å utføre et arveoppgjør, eller for eksempel en skilsmisse eller en kausjon, for å nevne noe.
Hva er e-takst?

Innhold

Alt om e-takst i 2021 – en komplett guide

Det er mange grunner til at man som eier av bolig eller hytte går til anskaffelse av en e-takst. Det trenger ikke nødvendigvis være snakk om et salg, men kanskje du trenger å få taksert boligen i forbindelse med refinansiering av lånet, for å utføre et arveoppgjør, eller for eksempel en skilsmisse eller en kausjon, for å nevne noe.
Hva er e-takst?

Uansett hva du trenger e-taksten til vil du i denne komplette og oppdaterte artikkelen finne den informasjonen du trenger.

La oss starte med en kort forklaring på hva en e-takst egentlig er, og hvordan den avviker fra for eksempel en tilstandsrapport eller en verdivurdering.

 

Hva er e-takst?

E-takst, kort og greit:

Tidligere var det kun takstmann som var autorisert til å taksere boligen – med innføringen av e-takst kan du også få et godkjent takstdokument fra megler som kan brukes i forhandling med banken.

Hvordan utføres e-taksten?

Før du skal gå til anskaffelse av en e-takst kan det være lurt å vite litt om den praktiske prosessen knyttet til selve takseringen. 

Første steg er å kontakte en eiendomsmegler, hvor du setter opp en avtale/bestilling for e-taksten. Videre avtales dato for befaring.

E-takst og befaring

Når det opprettes en e-takst for din bolig vil megler automatisk få adresse og nødvendige opplysninger om eiendommen, samt at det også er krav om at megler gjennomfører en befaring.

Her er noen viktige punkter som vurderes under befaring av bolig og eiendom:

Megler er også pliktig til å fotografere eiendommen med minst tre bilder av bad, kjøkken og utvendig fasade – dette for å dokumentere ovennevnte punkter.

Hva koster en e-takst?

Det korte svaret er at en e-takst kan koste alt fra null til opp mot fem tusen kroner. Det som avgjør den endelige summen er meglerkontorets avstand til eiendommen, og hva du har inkludert i en eventuell meglerpakke. 

Endelig pris for e-takst kan altså variere. Det er mye mulig at du får e-takst utført gratis fra megler dersom de får ansvaret for salget. Mange meglere gir deg nemlig et lokketilbud med gratis verdivurdering, med den hensikt å bli valgt som megler for ditt salg.

Kan man gjøre en e-takst på nett?

Det er dessverre ikke mulig å få en komplett e-takst som godkjennes av banken utelukkende via nett. Dette er fordi megler eller takstmann ved utarbeidelsen av en e-takst er pliktet til å gjøre en fysisk befaring av din bolig.

Men – med unntak av selve befaringen kan alt knyttet til e-takst gjøres på nett, og de ulike meglerne og bankene har gode systemer for å behandle din e-takst så effektivt som mulig – fra bestilling til du kan se din e-takst i innboksen på e-post.

Det du kan få gjort direkte på nett er en uforpliktende verdivurdering av boligen, men dette er ikke godkjent dokumentasjon i forhandling med banken.

Klar for å VURDERE MEGLERE?

Vi hjelper deg å skaffe tilbud direkte fra meglerne

Eiendomsmeglerfordeg.no setter deg i kontakt med de beste meglerne i ditt område. Tjenesten er gratis, enkel og helt uforpliktende

E-takstens gyldighet

Noen ganger kan et boligsalg ta lengre tid enn først antatt. Dette kan det være mange grunner til, og ofte er det markedsrelatert. En mulig grunn kan være at det ikke er så stor etterspørsel etter boliger i ditt distrikt, og at salget dermed trekker ut.

Men hva har dette å si for din e-takst?

Foreldet e-takst

Hovedregelen er at e-taksten foreldes etter seks måneder. Så hvis det tar veldig lang tid fra boligen blir taksert til den blir solgt kan det være at taksten blir foreldet. Kjøper kan derfor føle usikkerhet rundt det å by på eller kjøpe en bolig som ikke nylig er taksert. 

Dette kan være uheldig for deg som selger i et allerede tøft marked.

Et råd er derfor å gå til anskaffelse av et nytt takstdokument dersom det har gått lang tid fra den opprinnelige takseringen, og boligen fortsatt er til salgs. Dette gir deg riktig pris på boligen, i tillegg til at det er viktig for reguleringskart og boligprisstatistikk i området du selger i.

Du trenger ikke helt ny taksering

Selv om du går til anskaffelse av et nytt takstdokument betyr ikke dette at du må gjennomføre en helt ny taksering. Det kan være nok å få gjort en ny verdivurdering av boligen, med mindre det er spesielle forhold som påvirker boligens tekniske stand. Under vanlige omstendigheter er det begrenset hvor mye en bolig kan tape seg i verdi som følge av tekniske forhold – men om du har pusset opp og gjort andre utbedringer i etterkant i håp om å få fart på salget er det selvfølgelig hensiktsmessig med en ny vurdering.

Takstmann eller megler?

Ettersom både eiendomsmegler og takstmann kan utføre e-taksten kan det være vanskelig å vite hvem du bør velge. 

Hvis du har gjort en avtale med et meglerhus for et eventuelt salg, vil de stille med en egen person som kan utføre e-taksten, enten det er megleren som skal utføre salget eller en annen sertifisert takstperson.

 

Husk å velge en sertifisert takstperson

Her er det viktig å merke seg at du står fritt til å finne en uavhengig takstperson på egenhånd – men vær obs på at takstmann ikke er noen beskyttet tittel. 

Forsikre deg derfor om at takstpersonen du velger har nødvendig sertifiseringsgrad til å gi deg en god vurdering av boligen.

 

Du kan bruke begge

Hvis det lar seg gjøre kan det også være en god idé å få en takst utført både av megler og av takstmann, da disse ofte stiller med ulik kompetanse og perspektiv. 

Takstmann utfører en teknisk vurdering, og megler utfører en mer skjønnsmessig vurdering ut ifra markedet.

Du kan derfor få to ganske forskjellige vurderinger av takstmann og megler – og med denne informasjonen kan du lande på et realistisk, informert og representativt resultat.

E-takst for hytte: slik avviker den fra bolig

Det å få taksert hytten kan være en noe annerledes prosess enn når man skal taksere boligen. Dette er fordi boligkjøpere har helt andre kriterier for en hytte enn for en bolig – og dermed blir også hytten prissatt annerledes.

Når kjøpere ser etter en hytte er beliggenhet et av de største punktene til vurdering – er det en sjøhytte på svaberget eller en høyfjellshytte på Hardangervidda? 

Videre vurderes den mer lokale beliggenheten, som nærhet til vannet, fiskemuligheter, skiløyper og andre aktuelle forhold.

Ettersom dette med beliggenheten er så viktig vil også nødvendigvis e-taksten blir gjennomført på et noe annerledes grunnlag enn ved vurderinga av bolig. 

Den endelige prisantydningen reflekterer hyttens beliggenhet i mye større grad enn det den gjør ved andre typer eiendommer.

 

Med dette håper vi at du sitter igjen litt klokere når det gjelder taksering av bolig eller hytte, og hvordan dette foregår rent praktisk gjennom en e-takst. Dersom du planlegger å selge boligen anbefaler vi å lese vår artikkel Slik selger du din bolig – en komplett guide fra A-Å. Her får du mange gode råd gjennom hele salgsprosessen!

Matias Willand

Matias Willand

Matias er innholdsprodusent i eiendomsmeglerfordeg.no.

Få gratis tilbud fra flere meglere

Verdivurdering | Selge bolig | Selge hytte | Næring | Takstmann

Fyll ut et kort skjema hos vår samarbeidspartner Eiendomsmegler.no. Etter innsendt skjema vil du motta opptil 5 tilbud fra lokalkjente meglere i ditt område. Helt uforpliktende.