Hvordan velge eiendomsmegler til boligsalget

Hvis du skal selge boligen er sannsynligheten stor for at du vil ha behov for en eiendomsmegler. Men hvordan skal du finne den perfekte matchen for akkurat ditt salg?
Hvordan velge eiendomsmegler

Innhold

Hvordan velge eiendomsmegler til boligsalget

Hvis du skal selge boligen er sannsynligheten stor for at du vil ha behov for en eiendomsmegler. Men hvordan skal du finne den perfekte matchen for akkurat ditt salg?
Hvordan velge eiendomsmegler

Det er mange kriterier du bør sørge for at megler oppfyller når du skal selge bolig, og vi skal i denne artikkelen se på hvordan du forsikrer deg om at megleren du velger utfører salget til sitt fulle potensial.

Hvordan velge eiendomsmegler – hvilke kriterier bør du vurdere?

Du som boligselger skal kunne ha full tiltro til at megler kan selge boligen din for høyest mulig pris. Du betaler tross alt en betydelig sum for arbeidet – så sørg for at du gjør en god vurdering i forkant, og lander på den beste megleren for ditt salg. 

Her er noen kriterier som det er lurt å sørge for at megleren du velger oppfyller:

1. Meglers erfaring

Megleren du velger bør ha erfaring fra lignende salg: her fra samme type bolig, lignende beliggenhet, og salg fra tilsvarende markedsforhold. 

Men husk: Selv om erfaring ofte blir ansett som et av de viktigste kriteriene er det ikke sikkert at den gamle traveren med hundrevis av salg bak seg er den beste matchen for deg. Mer om dette senere i artikkelen.

2. Meglers kjennskap til eiendom og område

Et annet viktig aspekt du bør se etter i en eiendomsmegler er kjennskapen de har til boligens beliggenhet og lokalområder. De som skal kjøpe bolig er opptatt av å vite hva slags tilbud de har i nærområdet, som kollektivtransport, dagligvarebutikker, skole og barnehage, uteliv og mye mer.

En lokalkjent megler har også god forståelse for hvilke nøkkeltilbud og fasiliteter som bør vektlegges spesifikt for målgruppen dere ønsker å treffe med salget. Eksempelvis vil ikke en bolig med målgruppe på 70+ bli vektlagt med uteliv og barnehagetilbud, for å sette det litt på spissen.

Klar for å VURDERE MEGLERE?

Vi hjelper deg å skaffe tilbud direkte fra meglerne

Eiendomsmeglerfordeg.no setter deg i kontakt med de beste meglerne i ditt område. Tjenesten er gratis, enkel og helt uforpliktende

3. MNEF – Norges Eiendomsmeglerforbund

Når du er på utkikk etter megler til ditt salg så er det et godt råd å finne noen som er medlem av MNEF: Norges Eiendomsmeglerforbund. 

Medlemmer av NEF er meglere som blant annet har utdanning og 2 års praksis med bestått eksamen, samt fått godkjenning av Finanstilsynet til å kalle seg megler. Med MNEF er du sikker på at salget havner i trygge og autoriserte hender.

4. Meglers pris

Pris er ikke nødvendigvis alfa omega når du skal velge megler. Målet er å finne den megleren som har størst sannsynlighet for å få høyest salgspris for boligen, samtidig som de tar en rimelig pris og møter de satte forventningene til erfaring og kompetanse.

Finn den rette megleren for deg

Så, hvilken eiendomsmegler er best for deg? Som du fra ovennevnte punkter sikkert forstår så er det å finne den rette eiendomsmegleren en ganske så individuell prosess. 

Samtidig er det lurt å ikke hoppe på den første megleren som kommer med et godt tilbud. Det er anbefalt at du samler inn tilbud fra flere ulike meglere i ditt område, og at du gjør en helhetlig vurdering for hvem som passer aller best for deg og salget ditt.

Forhandle frem en avtale som passer ditt salg

Selv om du benytter deg av eiendomsmegler til salget så er det mulig å tilpasse en avtale der du gjør deler av jobben selv. Dette kan være fint om du har mulighet og kunnskap til å utføre noe av arbeidet på egenhånd – som for eksempel fotojobben eller utforming av annonsen.

Ved å komme til enighet med megler om en skreddersydd avtale vil du kunne spare gode penger på å gjøre deler av jobben selv.

Eiendomsmeglerfullmektig vs. eiendomsmegler: hva er forskjellen?

Til slutt skal vi se på noen forskjeller mellom eiendomsmegler og eiendomsmeglerfullmektig. 

Kort fortalt er en eiendomsmeglerfullmektig en nyutdannet person som jobber under tilsyn av en ansvarlig eiendomsmegler. Dette betyr at eiendomsmeglerfullmektig ikke oppfyller de satte kravene for å arbeide under tittelen eiendomsmegler, men er i en læreprosess med mål på sikt om å kunne kalle seg eiendomsmegler.

Eiendomsmeglerfullmektig har mye å bevise og kan være sulten på alle slags oppdrag. Derfor bør du ikke slå fra deg muligheten for å bruke en nyutdannet til ditt salg, særlig hvis du selger en ordinær bolig i et ordinært marked. En megler med lang erfaring vil kanskje se på dette salget som en gammel rutine, i motsetning til en nyutdannet med fersk iver for faget.

Vi håper denne artikkelen har gitt deg et godt utgangspunkt for å lande på det rette valget når du skal hyre inn eiendomsmegler til ditt salg – og ønsker deg lykke til videre med salgsprosessen!

Få tilbud fra flere meglere

Finn det beste tilbudet! Vi gjør det enkelt for deg å innhente tilbud fra flere meglere – sånn at du får best mulig hjelp etter dine behov. Det koster deg ingenting å benytte tjenesten vår, og din videre kontakt med aktuelle meglere er uforpliktende.

Det hele er raskt og enkelt. Svar på noen kjappe spørsmål om boligen din og hva du ønsker hjelp med, så settes du i kontakt med dyktige eiendomsmeglere i ditt område.

Matias Willand

Matias Willand

Matias er innholdsprodusent i eiendomsmeglerfordeg.no.

Få gratis tilbud fra flere meglere

Verdivurdering | Selge bolig | Selge hytte | Næring | Takstmann

Fyll ut et kort skjema hos vår samarbeidspartner Eiendomsmegler.no. Etter innsendt skjema vil du motta opptil 5 tilbud fra lokalkjente meglere i ditt område. Helt uforpliktende.