Slik selger du din bolig – en guide fra A til Å

Når du skal selge boligen din er det ofte en million ting som svimler i hodet samtidig – ikke bare knyttet til selve salgsprosessen, men også fordi det å selge bolig er et stort steg i livet, fullt av nye utfordringer og uventede svinger på veien til et vellykket salg.
Selge bolig

Innhold

Slik selger du din bolig – en guide fra A til Å

Når du skal selge boligen din er det ofte en million ting som svimler i hodet samtidig – ikke bare knyttet til selve salgsprosessen, men også fordi det å selge bolig er et stort steg i livet, fullt av nye utfordringer og uventede svinger på veien til et vellykket salg.
Selge bolig

Så, det er rett og slett ikke til å komme fra at det å selge boligen er en omfattende prosess – derfor har vi sammenfattet en komplett guide til deg som selger, slik at overgangen til den nye boligen går så knirkefritt som mulig.

I denne artikkelen vil vi dermed besvare noen av de vanligste spørsmålene knyttet til salg av bolig – og forhåpentligvis gjøre deg klokere og mer rustet før du tar sats og hopper ut i et boligsalg.

 

Hvordan selge bolig?

1. Lær deg å kjenne markedet

Et naturlig sted å begynne er å sette seg inn i markedet du vurderer å selge i. Dette hjelper deg med å forankre en realistisk forventning til salget, så støter du ikke på noen uønskede overraskelser underveis.

Følg med på lignende salg som blir gjort i nærområdet ditt, så får du god innsikt i hva du kan forvente av salgspris for din bolig – samtidig som du bør være bevisst på justering av forventninger.

Dette er i hovedsak ting som megler tar seg av, men det skader aldri å gjøre seg kjent med markedet. Da kan du ha en åpen og givende dialog med megler underveis. 

2. Selg bolig til rett tid

Det å selge til feil tid kan koste dyrt. Boligmarkedet har opplevd generell vekst de siste årene, men det er ikke dermed et gitt faktum at du selger med profitt. 

Noen opplever at salgsprosessen blir mye dyrere enn forventet, og finner ut alt for sent at de burde ha ventet med å gjennomføre salget til markedet har plukket seg opp.

Sett deg derfor inn i salgshistorikken til eiendommen, og gjør en langsiktig vurdering på om du bør selge eller vente. Her vil megler være til god hjelp, og kan gi deg råd og tips om når du bør selge boligen.

3. Få en verdivurdering

Neste steg er å få en verdivurdering av eiendommen din. Verdivurdering er en objektiv vurdering av boligens antatte markedsverdi, der megleren tar i betraktning flere forskjellige forhold (generell standard, solforhold, beliggenhet, utsikt og mye mer). 

Det du formelt får utarbeidet ved meglers verdivurdering kalles e-takst, og er godkjent dokumentasjon i forhandling med banken. Ved et eventuelt salg kan det også være at megler tilbyr å gjøre verdivurderingen gratis.

Gjør boligen klar før verdivurderingen

Når megler kommer for å gjøre en verdivurdering er det lurt å rydde, dekorere og dra unna gardinene. Da fremstår boligen ryddig og åpen – og høyner førsteinntrykket megleren får ved befaringen. 

Har du en eldre bolig er det heller ikke så mye som skal til: Et friskt strøk med maling og utbedring av enkle mangler gir boligen nytt liv – som igjen vil speile seg i meglers verdivurdering.

4. Velg megler

Når du har kommet frem til en god verdivurdering av boligen er neste steg å velge megler

Hvis du kun har gjennomført én verdivurdering er det naturlig å velge meglerhuset som utførte denne vurderingen – men hvis du har fått flere tilbud og prisantydninger fra forskjellige meglerhus vil det være åpent for å velge den du synes egner seg best i din situasjon. 

Det viktigste er at du får en megler som kjenner markedet du skal selge i, og som har god innsikt i salgshistorikk, nærområder og boligens særegenheter. Da vil du kunne oppnå best salgspris for din bolig.

 

Kjemien er viktig for et vellykket salg

Man skal heller ikke kimse av kjemien du har med megleren – husk at du skal kommunisere en del med vedkommende, og hvis dere kommer godt overens vil salgsprosessen bli mye mer behagelig for begge parter.

Hva koster det å selge bolig?

Et gjennomsnittlig estimat av kostnader knyttet til salg av bolig ligger på rundt 150.000 kroner – men dette er et ganske generelt estimat, og kostnadene vil variere avhengig av den endelige prisen du selger boligen for. 

Hvor mye det koster for deg å selge din bolig er med andre ord avhengig av flere faktorer, men med provisjonsløsning hos megler kan du få et godt anslag.

Provisjon eller timepris?

Det finnes forskjellige modeller hos meglerne som du kan velge mellom, for eksempel provisjon på endelig salgssum eller en timepris for antall timer megleren har brukt på salget ditt. 

For de aller fleste vil det være mest aktuelt med en provisjonsløsning, som oftest ligger et sted mellom 1 og 3,6 %. Det er verdt å merke seg at salgskostnadene kommer utenom det du eventuelt betaler for oppussing og andre utbedringer av tomt og bolig. Du kan lese mer om dette i vår artikkel Hva koster en eiendomsmegler?.

Selge bolig med tap

Verditap kan også regnes som en kostnad hvis du selger i et synkende marked. Vurder derfor om det i det hele tatt er hensiktsmessig å engasjere i et salg på nåværende tidspunkt. Her vil megleren din kunne stille med god innsikt, slik at du unngår å selge med en alt for lav salgspris på din bolig og gå i tap.

Her kan også avgifter ved salg av bolig bidra til at du går i tap, hvis stigningen siden kjøpet ikke er høy nok. Har du derimot sittet på boligen i flere år under et jevnt stigende marked kan det være større summer å hente.

Klar for å VURDERE MEGLERE?

Vi hjelper deg å skaffe tilbud direkte fra meglerne

Eiendomsmeglerfordeg.no setter deg i kontakt med de beste meglerne i ditt område. Tjenesten er gratis, enkel og helt uforpliktende

Bør jeg selge eller kjøpe bolig først?

Når du har planlagt salget kan det være lurt å finne ut av det store spørsmålet: skal du selge eller kjøpe bolig først? Dette vil avhenge av din økonomiske situasjon og hvordan markedet står på tidspunktet du skal selge. 

En grei tommelfingerregel er at dersom markedet er synkende eller utrygt kan det lønne seg å selge før du kjøper (dette er spesielt aktuelt for deg som bor landlig til i et område der et salg kan ta lengre tid). 

I andre enden vil det for deg som befinner deg i et voksende og raskt marked være lurt å kjøpe først – men med forbehold om at det medfølger en viss økonomisk risiko ved denne løsningen.

Visning: en kort guide

Når du har hyret inn megler til å administrere boligsalget har du også fått en profesjonell tredjepart som tar ansvar for at visningen blir gjennomført på en hensiktsmessig måte for ditt salg. 

Husk at du ikke bare selger en bolig – du selger drømmen om et hjem. Se det fra perspektivet til boligkjøperne som dukker opp på visning: de skal gjøre en stor investering som muligens blir gjeldende i mange år fremover. Det er naturlig at de er selektive og stiller høye krav. 

La oss se på noen viktige ting å vurdere før du arrangerer visning:

1. Styling

Megleren din vil kunne stille med gode dekoratører og stylister som gir boligen den siste finishen før visning arrangeres og annonse utformes. Dette er uhyre viktig, da en godt stylet bolig trekker frem alle de beste sidene til hjemmet.

2. Visning: skal du delta eller ikke?

Den endelige avgjørelsen for hvorvidt du skal delta på visning eller ikke faller på deg, men megler vil kanskje argumentere for at du ikke skal være til stede under visningen.

Dette har selvsagt ikke noe med deg som person å gjøre – men for mange som kommer på visning kan det føles unaturlig og inntrengende å utforske boligen mens du som eier er til stede. 

Emosjonell tilknytning

Avhengig av den emosjonelle tilknytningen du har til boligen kan det også for din egen del være greit å ikke delta, så du slipper å havne i en situasjon der du føler behovet for å argumentere eller rettferdiggjøre overfor kjøper.

Et godt argument for deg som vil delta på visningen er at det er du som faktisk har bodd i boligen, og som kjenner godt til alle fordeler og særegenheter. 

Uansett hva du og megler blir enige om er det lurt å sette seg inn i hva det er de potensielle kjøperne ser etter og vurderer under visningen.

Budrunde-guide

Ved en eventuell budrunde er det megler som styrer prosessen fra start til slutt, og som står juridisk ansvarlig – men du som selger må også ta noen forhåndsregler:

Et vel gjennomført salg

Når budrunden er over og salget er gjennomført kan du puste lettet ut – du er ferdig med brorparten av arbeidet. Men det gjenstår fortsatt litt før alt er pakket og klart.

Signering av kontrakt og endelig oppgjør ved salg av bolig

Det neste steget i prosessen er signering av kontrakt og fastsettelse av dato for overtagelse. Når dette er i boks er det bare å vente på oppgjør. Men når kommer egentlig pengene etter salg av bolig?

Det er ikke sikkert pengene er på konto før kjøperen har tatt over boligen. Dette føles kanskje unaturlig ut for deg som selger – men med en megler på laget er du 100 % sikker på at pengene er redegjort for og klare til å føres over når salget ferdigstilles.

Lykke til med salget!

Som du sikkert har forstått er det å gjennomføre et vellykket boligsalg en omstendelig prosess med behov for god hjelp fra profesjonelle og sertifiserte fagfolk innen bransjen, samtidig som du som selger må være klar over ansvaret du sitter med når du skal selge boligen din. Vi håper denne artikkelen har gitt deg en fullstendig og god oversikt over prosessen fra A-Å – og at du føler deg rustet til å ta steget med å selge din bolig.

Få tilbud fra flere meglere

Finn det beste tilbudet! Vi gjør det enkelt for deg å innhente tilbud fra flere meglere – sånn at du får best mulig hjelp etter dine behov. Det koster deg ingenting å benytte tjenesten vår, og din videre kontakt med aktuelle meglere er uforpliktende.

Det hele er raskt og enkelt. Svar på noen kjappe spørsmål om boligen din og hva du ønsker hjelp med, så settes du i kontakt med dyktige eiendomsmeglere i ditt område.

Matias Willand

Matias Willand

Matias er innholdsprodusent i eiendomsmeglerfordeg.no.

Få gratis tilbud fra flere meglere

Verdivurdering | Selge bolig | Selge hytte | Næring | Takstmann

Fyll ut et kort skjema hos vår samarbeidspartner Eiendomsmegler.no. Etter innsendt skjema vil du motta opptil 5 tilbud fra lokalkjente meglere i ditt område. Helt uforpliktende.