Hva koster en eiendomsmegler?

Hvis du vurderer å selge boligen eller hytta lurer du kanskje på hva du kan forvente å måtte betale for en eiendomsmegler. Det er mange gode grunner til å få profesjonell hjelp til salget – men for deg som selger kan det være lurt å knuse noen tall før du bestemmer deg for å bruke megler til salget.
Hva koster en eiendomsmegler?

Innhold

Hva koster en eiendomsmegler?

Hvis du vurderer å selge boligen eller hytta lurer du kanskje på hva du kan forvente å måtte betale for en eiendomsmegler. Det er mange gode grunner til å få profesjonell hjelp til salget – men for deg som selger kan det være lurt å knuse noen tall før du bestemmer deg for å bruke megler til salget.
Hva koster en eiendomsmegler?

Så, la oss se på hva du kan forvente å måtte betale dersom du skal selge boligen din gjennom en eiendomsmegler.

Hva koster en eiendomsmegler?

Den vanligste løsningen for boligselgere er å gi megler en provisjon basert på endelig salgssum. Denne ligger ofte på et sted mellom 1 – 3,6 %, noe som betyr at den endelige summen du selger boligen for vil diktere hvor mye megler tar.

Man kan derfor si at kostnadene knyttet til å selge boligen din hos megler styres av hva slags meglerpakke du velger, hvor mye du gjør selv, og hva slags fakturering du velger (provisjon eller timepris).

Få gratis tilbud fra flere meglere

Annonselenke.

Provisjon eller timepris

Ved bruk av megler kan du velge mellom noen alternativer for betaling: fast sats per time brukt av megleren, eller en satt provisjon av den endelige salgssummen. La oss ta en titt på prisene:

  • Av timepris kan du forvente et sted mellom 1500 og 2500 kr, der den endelige summen avhenger av megleren du velger.

  • For fastsatt provisjon av salgssum blir man enige om en prosentsats som reflekterer salget. Noen tilbyr også en fast kronespris, der den endelige summen er helt uavhengig av den endelige salgssummen. 

Differansen vil variere avhengig av salget ditt – men her kan du spare mye ved å velge riktig alternativ for ditt boligsalg. Det vanligste betalingsvalget er provisjon, hvor megler får en bestemt andel av endelig salgspris.

Øvrige kostnader

Eksempel: Selger du en bolig til 3.000.000 med meglerprovisjon på 1,5% vil provisjonen havne på 45.000. I tillegg til provisjonen vil det også påløpe andre kostnader knyttet til meglers tjenester:

TjenesteBeskrivelsePris
Tilrettelegging Planlegge markedsføring, utarbeide materiell (annonser, prospekt, salgsoppgave mm), kopiering, telefon mm*​13.900 kr
Visning Visning med megler til stede, per gang3.000 kr
Oppgjørshonorar6.900 kr
Innhenting av informasjonInnhenting av informasjon fra offentlige registre/borettslag, eierskiftegebyr, oppgjør og tinglysning, evt arv/skifteoppgjør. Kostpris belastes for disse tjenestene. Kostnadene her varierer med boligtype 12.000 kr (circa)
MarkedsføringBoligfotografering, markedsføring, finn.no, sosiale medier mm. Ulike markedspakker kan velges, pris mellom 9900- 15600,-. Mest vanlig standardpakke14.400 kr

Prisene over er hentet fra DNB Eiendom sitt anslag for meglerpriser ved et boligsalg på 3.000.000. Totalt for meglers tjenester blir dermed 95.200 (inkl. provisjon) ifølge DNB Eiendom sitt anslag.

Samtidig er det også noen andre kostnader utenfor eiendomsmeglerselskapet som må medregnes, som for eksempel taksttjenester/tilstandsrapport, forsikring og ev. styling. Disse obligatoriske kostnadene ville du også sittet med dersom du skulle solgt privat.

Endelig prislapp

Det du kan forvente av endelig pris for en eiendomsmegler vil sannsynligvis havne et sted mellom 75.000 til 110.000 dersom du selger for mellom 2,000,000 og 3,500,000 – med forbehold om avvik den ene eller den andre veien avhengig av variasjoner for deg og din situasjon. 

Kontakt flere meglere

Som du ser er det mange utgiftsposter knyttet til et boligsalg. Det er derfor viktig å hente inn tilbud fra flere meglere så du får det beste tilbudet som passer for deg og din bolig. En åpen dialog med eiendomsmegler vil dessuten gi deg gode svar på hva du kan forvente av kostnader i din situasjon.

Eksempelet over fra DNB Eiendom viser at den samlede kostnaden for megler styres av salgssummen på boligen – men ofte tilbyr megleren faste beløp for de øvrige kostnadene. Her må du se hva de ulike meglerne tar og vurdere hva som lønner seg for deg. 

Prioriter rett eiendomsmegler – pris er ikke alt

Når du skal innhente tilbud fra eiendomsmegler er det som sagt lurt å gå bredt ut og få mer enn ett tilbud. Her vil du nok raskt oppdage at pris ikke er det eneste du må ta i betraktning når du skal lande på eiendomsmegler.

For selv om du kutter kostnader i begge ender er det ikke sikkert du sitter igjen med den beste avtalen. Når du overlater jobben til profesjonelle er det lett å få inntrykket av at salget går helt av seg selv – men boligsalg er en omfattende prosess med stor grad av overordnet administrasjon og detaljstyring i alle ledd.

Velg en megler som kjenner boligen og området

Derfor er det viktigste for deg og ditt salg at du får en megler som virkelig kjenner eiendommens historikk, potensiale og behov, samt aktuelle nærområder og fasiliteter.

Dersom du står mellom en billigere megler med mindre erfaring innen ditt type salg, og en lokalkjent megler som kjenner din boligtype (men med noe høyere pris), bør valget være enkelt. 

Sannsynligheten er nemlig stor for at du sparer inn differansen i en bedre salgspris.

Salg uten eiendomsmegler

Selv om det er mye god hjelp i en proff eiendomsmegler, er det selvfølgelig fullt mulig å gjennomføre salget på egenhånd. En fordel ved å ta jobben i egne hender er at du velger selv hva du vil få hjelp til, noe som naturlig nok reflekteres på den endelige prislappen.

Hva skal du sette bort, og hva skal du gjøre selv?

Er du hendig med kamera og har nødvendig utstyr av god kvalitet kan du spare mye på å gjøre fotojobben selv. Har du en god venn som har studert interiørdesign? Spør pent om hjelp til dekorasjon – en fin flaske rødvin er billigere enn å hyre inn egen stylist.

Finn tjenester på nett som hjelper deg med salget

Det finnes også flust av tjenester der ute som gjør det enkelt for deg å luke ut de tjenestene du ikke ønsker å gjøre selv. Enten du er av typen som får hodepine av papirarbeid, eller den som aldri har hatt interesse av verken sosiale medier, skriving eller annet kreativt arbeid, kan du sette bort de tjenestene du føler du ikke mestrer.

Nøkkelen her er å kjenne seg selv godt nok til å akseptere at man ikke nødvendigvis kan få til alt på egenhånd.

Klar for å VURDERE MEGLERE?

Vi hjelper deg å skaffe tilbud direkte fra meglerne

Eiendomsmeglerfordeg.no setter deg i kontakt med de beste meglerne i ditt område. Tjenesten er gratis, enkel og helt uforpliktende

Faste kostnader

Selv om du får hjelp til visse tjenester vil det alltid være noen obligatoriske kostnader, som for eksempel takstmann og innhenting av nødvendig dokumentasjon. Husk at du ved selvstendig salg står juridisk ansvarlig for hele prosessen – bruk derfor god til på å sette deg inn i alt.

Kun regnet i kostnader er det forventet at du kan spare mellom 40.000 og 80.000 på å gjennomføre salget selv. 

Her er det også viktig å huske at en eiendomsmegler kanskje ville kunne fått mer for boligen enn ved et privat salg, og at vinninga til syvende og sist går opp i spinninga.

Vi håper denne artikkelen har gitt deg god innsikt inn i prosessen til en eiendomsmegler, og hva det vil koste – og forhåpentligvis gjort veien til det endelige valget litt enklere. 

Få tilbud fra flere meglere

Finn det beste tilbudet! Vi gjør det enkelt for deg å innhente tilbud fra flere meglere – sånn at du får best mulig hjelp etter dine behov. Det koster deg ingenting å benytte tjenesten vår, og din videre kontakt med aktuelle meglere er uforpliktende.

Det hele er raskt og enkelt. Svar på noen kjappe spørsmål om boligen din og hva du ønsker hjelp med, så settes du i kontakt med dyktige eiendomsmeglere i ditt område.

Matias Willand

Matias Willand

Matias er innholdsprodusent i eiendomsmeglerfordeg.no.

Få gratis tilbud fra flere meglere

Verdivurdering | Selge bolig | Selge hytte | Næring | Takstmann

Fyll ut et kort skjema hos vår samarbeidspartner Eiendomsmegler.no. Etter innsendt skjema vil du motta opptil 5 tilbud fra lokalkjente meglere i ditt område. Helt uforpliktende.