Forskjell på prisantydning og verdivurdering: Enkelt forklart

Innhold

Forskjell på prisantydning og verdivurdering: Enkelt forklart

Lurer du på hva i all verden som er forskjellen på prisantydning og verdivurdering? Vel, du er definitivt ikke alene. Det å forstå alt som ligger bak boligsalgsprosessen kan noen ganger være like forvirrende som å montere IKEA-møbler uten bruksanvisning. Og nettopp derfor har vi laget vår egen lille “bruksanvisning” til disse begrepene – enkelt forklart, så klart.

Noe av det første som skjer når du skal selge bolig er at du får en verdivurdering av eiendommen. Deretter foreslår eiendomsmegler en prisantydning, basert på denne verdivurderingen. Prisantydningen kan noen ganger være både høyere eller lavere enn boligens markedsverdi. De kan altså være forskjellige.

Forskjellen mellom prisantydning og verdivurdering

Meglers verdivurdering er akkurat det som det høres ut som – eiendomsmegleren vurderer hva som er eiendommens markedsverdi. Disse vurderingene er derimot ikke hentet fra løse luften. Meglerne følger bransjestandard for å vurdere boligverdien og utfører grundige analyser av boligmarkedet i nærområdet. Denne bransjestandarden kalles for e-takst og ble innført for at alle eiendommer skal vurderes på samme grunnlag.

Eiendomsmegleren utfører altså en analyse av boligens markedsverdi ved å følge standarden for e-takst. Likevel så skiller vi mellom meglers verdivurdering og e-takst. E-takst brukes hovedsakelig til låneformål der du ønsker å ta pant i boligen. Dersom du ber om en formell e-takst, dokumenterer megleren boligens tilstand med bilder og sender den endelige rapporten inn til en database. Der kan finansinstitusjoner hente ut informasjon om boligverdien.

Meglers verdivurdering benyttes derimot ved boligsalg. Joda, standarden de må følge for å komme frem til markedsverdien er den samme. Resultatene blir derimot ikke registrert i databasen eller dokumentert i like stor grad. Det er fordi takstmannen kommer inn på et senere tidspunkt for å lage en grundigere tilstandsrapport med takst på boligen.

Verdivurderingen til megleren er like nøyaktig som e-takst, men den brukes hovedsakelig til å sette en realistisk og rettferdig prisantydning.

Det er lett å tenke “Burde ikke prisantydning og verdivurdering vært det samme? Bør ikke eiendommen selges til markedsverdien?”. Her er det viktig å huske på at megleren kommer frem til boligverdien ved å følge et standardisert oppsett – men alle boliger har sine unike egenskaper og fordeler som kan påvirke prisen. Og det er ikke alltid at dette fanges opp ved å følge standarden. Med andre ord, boligen din kan ha egenskaper som i kjøpers øyne gjør den mer eller mindre verdt enn selve boligverdien.

Slik kan verdivurdering og prisantydning påvirke boligsalget

Den største forskjellen mellom prisantydning og verdivurdering er at verdivurderingen reflekterer eiendommens markedsverdi og prisantydningen reflekterer forventet salgspris. Prisantydningen skal være realistisk og tiltalende nok til å vekke interesse fra kjøperne, men den skal samtidig gi et riktig bilde av boligens verdi. 

Det bør derfor ikke være altfor store forskjeller mellom forventet salgspris og boligverdien, selv om boligselger står fritt til å sette en prisantydning som er noe lavere eller høyere. Prisantydningen kan også være en del av salgsstrategien for boligen. Tidligere var det for eksempel vanlig å sette den lavt for å få flere til å komme på visning og dermed skape budkrig.

Mange har gått vekk fra denne praksisen i dag, ettersom det er forventet at boligselger faktisk ønsker å selge boligen til prisantydning. Du risikerer dermed at du må selge boligen for mindre enn den faktisk er verdt. Joda, boligselger kan selvfølgelig ombestemme seg og sette opp den forventede salgsprisen, til tross for at det har kommet bud til prisantydning – så lenge selgeren har en god grunn til det. 

Det kan for eksempel ha skjedd store endringer på boligmarkedet på kort tid som påvirker eiendommens markedsverdi. Men at selgeren setter opp ønsket salgspris fordi salgsstrategien feilet, er altså ikke en god nok grunn. Det regnes som misvisende markedsføring og dårlig praksis.

Lurt å snakke med flere eiendomsmeglere

En annen stor forskjell mellom prisantydning og verdivurdering er at du som boligselger blir enig med megleren om hva forventet salgspris bør være, basert på verdivurderingen og boligens unike egenskaper. Du kan derimot ikke være med på å bestemme hva markedsverdien av boligen skal være. Den følger tross alt et standardisert oppsett og baseres på statistiske analyser.

Samtidig må du være obs på at eiendomsmegleren bruker en viss grad av skjønn for å sette markedsverdien. Deler av verdivurderingen er basert på statistikk og data, for eksempel beliggenhet, salgspris for lignende eiendommer i området og boligens synlige standard. Men eiendomsmegleren må likevel bruke sin erfaring og kunnskap for å komme frem til boligverdien. 

Derfor kan det være smart å snakke med flere meglere for å høre hva de mener om markedsverdien, samt hva de tror prisantydningen bør være. De fleste eiendomsmeglere tilbyr gratis verdivurdering og konsultasjon, noe som du bør takke ja til. Det er nemlig en flott anledning til å bli bedre kjent med megleren og diskutere mulige salgsstrategier. Du står likevel fritt til å takke ja eller nei til tilbudene.

Da håper vi at du har fått en god forståelse av forskjellene mellom prisantydning og verdivurdering. Lykke til med boligsalget!

Matias Willand

Matias Willand

Matias er innholdsprodusent i eiendomsmeglerfordeg.no.

Få gratis tilbud fra flere meglere

Verdivurdering | Selge bolig | Selge hytte | Næring | Takstmann

Fyll ut et kort skjema hos vår samarbeidspartner Eiendomsmegler.no. Etter innsendt skjema vil du motta opptil 5 tilbud fra lokalkjente meglere i ditt område. Helt uforpliktende.