Hva betyr energimerking?
- forteller om boligens energistandard og hvilke energikilder som brukes
- fokuserer på standardiserte kategorier og sier ingenting om personlig energiforbruk
- er et miljøtiltak for å øke bevisstheten om energieffektivisering og valg av energikilde
Planlegger du å kjøpe eller leie en bolig, bør du derfor se på boligens energimerking. Det kan si mye om hvor store strømutgifter du vil få.
Når er det krav om energimerking?
Alle som skal selge eller leie ut bolig, må energimerke boligen. Nye boliger skal alltid være energimerket, med unntak av eneboliger på under 50 kvadratmeter.
Når du har energimerket huset eller leiligheten din, får du en energiattest. Denne skal legges frem når du selger eller leier ut boligen. Ved yrkesbygg på over 1000 kvadratmeter, skal energiattesten henge synlig på egnet sted til enhver tid.
Energiattesten er gratis og du får den rett etter du har gjennomført energimerkingen. Attesten kan oppdateres når som helst og er gyldig i ti år fra datoen du sender den inn.
Slik leser du energimerkingen
Energimerkingen består av to karakterer: en energikarakter og en oppvarmingskarakter.
Energikarakteren sier noe om hvor energieffektiv boligen er, altså hvor mye energi som kreves ved normal bruk.
- Energikarakteren går fra A til G, der A er den beste karakteren og G den dårligste
- En god energikarakter betyr at det vil være enklere å holde strømregningen lav
Oppvarmingskarakteren viser hvor mye av boligen som kan varmes opp med andre kilder enn elektrisitet og fossilt brennstoff som olje og gass.
- Oppvarmingskarakteren går fra grønn til rød, der grønn regnes som best
- Grønn merking viser at det er lagt opp til miljøvennlige løsninger som varmepumpe, biobrensel og solenergi
- Rød merking viser at store deler av boligen varmes opp med elektrisitet, olje og gass
Det finnes ingen direkte sammenheng mellom energi- og oppvarmingskarakteren. En bolig med høyt energiforbruk, men med et biobasert oppvarmingssystem, kan for eksempel lande på en grønn F.
Hvordan energimerker jeg boligen?
Ved å logge inn på energimerking.no kan du med MinID selv gjennomføre merkingen. Du velge mellom enkel registrering og detaljert registrering.
Ved enkel registrering trenger du kun å fylle ut helt nødvendige opplysninger som:
- bygning
- byggeår
- bruksareal
- oppvarmingsmåte
Denne registreringen passer for boliger (småhus, rekkehus, leiligheter) hvor det ikke er gjort noen forbedringstiltak.
Detaljert registrering krever litt mer kunnskap om hva som er gjort av endringer i boligen og vil gi en mer presis merking. Her kan du i tillegg fylle ut opplysninger om:
- tilbygg/påbygg
- bygningsform
- tiltak som etterisolering av vegger, loft, skift av vinduer etter byggeåret
Tips: Bruk en kalkulator for energimerking av bolig. Da kan du beregne hvor mye ulike energisparetiltak som varmepumpe, solcelle og etterisolering av yttervegger kan forbedre energimerkingen av boligen din.
Miljømerkede boliger
I de senere år har stadig flere entreprenører valgt å bygge miljømerkede boliger og bygg. Miljømerkede bygg er godt isolert og trenger generelt lite energi. De har også et godt inneklima og det stilles strengere krav til bærekraftige byggematerialer og kjemikalier.
Miljømerkede bygg kjennetegnes av det såkalte «svanemerket». Den grønne svanen er et offisielt nordisk miljømerke som skal veilede deg til produkter som er bra for deg og miljøet.
Å investere i en miljømerket bolig kan derfor på lang sikt ha mye å si når det kommer til energibruk og dyre strømutgifter. Miljømerkede boliger har minimalt energibehov, varmes opp med fornybar energi og har et behagelig inneklima.